Категории

Деян Стефанов - DS leather goods

Деян Стефанов - DS leather goods
Деян Стефанов - DS leather goods
През месец август ще ви запознаем с Деян Стефанов, на 39 години, семеен, с две прекрасни деца и вече няколко хобита. Като наш клиент ни споделя, че е поръчал първата си кожа от онлайн магазина на Кожар в средата на април. А малко преди това се поражда и интересът му към кожата като материал и работата с нея.
Ето какво ни разказва:
"Запалих" се съвсем случайно. Търсейки си кожена връзка за фотоапарат, попаднах на видео тип "направи си сам", което доведе още много такива след себе си, последваха го статии и форуми за работа с кожа, "кой инструмент за какво е" и "А това как се прави?" търсения и няколко седмици по-късно с достатъчно натрупана теория и нула практика бях готов да започна.
При работата му с кожа можем определено да открием почеркът “деян стафанов”. Проектите му от кожа се характеризират със семпли и изчистени линии, което впечатли изключително много екипа на Кожар. Той се стреми да запази максимално естествената текстура на кожата в своите проекти. Приема естествените й форми и “недостатъци” за предимство, а не за препятствие. Иделаен пример за това е чантата на снимката долу. При нея всичко започва с парче кожа с натурална форма и прекрасна текстура. Естествената дупка в нея се превръща в илик и основа на останалата част от дизайна. В момента Деян изработва чанти, портфейли, различни дребни изделия от кожа. Споделя своите проекти в страницата си във фейсбук DS leather goods .
“Опитвам се да комбинирам техники и елементи от различни модели, за да постигна персонализиран за конкретния клиент и неговите изисквания дизайн.”
- Какво те вдъхновява? - Доста неща като се замисля. На първо място, кожата като материал. Това да създаваш нещо едновременно функционално и красиво с ръцете си, което ще се ползва с години. Фактът, че се изискват търпение, прецизност и усилия в процеса на работа. Доволните клиенти. Предизвикателството на следващия модел или поръчка. Възможността да експериментирам. Имам още много да уча, което е чудесно.
- Разкажи ни малко повече за процесът на работа, има ли нещо характерно за техниката ти? След като съм си представил модела и крайния продукт започват стандартните стъпки... мерене, рязане, боядисване/кондициониране, шев, ръбове. В зависимост от сложността на модела всичкото това може да е и в разбъркан ред или се прави по няколко пъти с отделните елементи. Най-трудното за мен в началото беше да открия каква е правилната последователност на стъпките, но с достатъчно опити и грешки вече съм изградил успешен процес на работа. Нещо извън стандартните техники е, че правя сам така наречения "vinegaroon". Vinegaroon-ът е стар метод за "боядисване" на растително дъбена кожа в черно. Това е разтвор на базата на желязо и оцет, който реагира с танините, които се срещат в кожата, променяйки химическия ѝсъстав. Приготвянето отнема няколко седмици, а процеса на "боядисване" включва неутрализиране със сода за хляб. Забавен, трудоемък и бавен процес, но резултатът е прекрасно наситено черно.
По-сложните модели са по-интересни и предизвикателни за Деян, защото изискват планиране на всички стъпки още преди да започне целия процес. Такъв един скорошен модел е чанта, която се превръща в раница, а има една единствена дръжка, което е било голямо предизвикателство да се измисли и планира.
“До последно не бях сигурен дали чантата/раница ще "работи" според оригиналния замисъл. В крайна сметка съм много доволен от резултата, а и клиентът го потвърждава.“
Като редовен клиент на Кожар, Деян препоръчва кондиционера за кожа Fiebing’s Aussie. “Сериозно предпазва от влага и вода. Омекотява, без излишно да потъмнява кожата. Ползвам го на всичко, което правя напоследък. “
Благодарим на Деян за искрените отговори и за споделеното вдъхновение. Пожелаваме му успех и още много реализирани предизвикателства от кожа. За пореден път се убеждаваме, че работата с кожа е въпрос на почит към материала, голяма доза ентусиазъм и желание за експериментиране, както и верен партньор в наше лице, който да предостави качествена кожа и инструменти.