Категории

Полиране на ръбове

Полиране на ръбове
Полиране на ръбове
Време е да представим първата тема от новата ни рубрика "Въпроси и отговори". Голяма част от вас проявиха интерес към полирането на ръбове. Успяхме да обобщим и отговорим на въпросите ви, както и да покрием основите на процесите на полирането. Екипът на Кожар ви пожелава страхотни творчески моменти!
Има много начини да полирате ръбовете на вашето изделие от кожа. И най-утвърдените кожари имат свой собствен уникален начин да завършат своите ръбове. Някои от тях предпочитат да отделят повече време на тази стъпка от създаването на коженото изделие, други предпочитат по-матиран вид, който обикновено се постига с помощта на затопляне и боя за ръбове, докато други просто ги оставят по начина, по който изглеждат без да ги третират с нищо. Последният вариант не е препоръчителен тъй като ръбовете бързо се разнищват и износват. За да разберете какви ръбове предпочитате и харесвате, е добре да направите проучване, да разгледате различни кожени продукти и да си изберете фаворити. Много професионалисти, които се занимават с кожа са написали инструкции за полиране на ръбове с препоръки и съвети. Те могат да ви бъдат много полезни, но не забравяйте, че в крайна сметка продуктът, който ще изработите ще носи вашия стил и почерк. Ще ви представим вариант на полирането на ръбове, който според нас е добър. Вие може, разбира се, да добавите свои стъпки или да премахнете някои, да прецените колко време искате да отделите на този процес. Най-важното е да знаете, че няма грешни стъпки - чувствайте се свободни да експериментирате и да създадете своя уникална формула.
Инструменти за рязане на кожа
СТЪПКА 1: ПРАВИЛНОТО РЯЗАНЕ
Когато нямате добре изрязани кожени детайли, залепянето им може да довете до разминаване и неточности. Понякога прибързваме и неглижираме рязането на кожените парчета, но това е много важна стъпка, за да имаме добра основа на нашия продукт от кожа. В онлайн магазина ни може да намерите различни инструменти за рязане на кожа: https://kojar.eu/bg/53-ryazane-na-kozha
Лепило за кожа
СТЪПКА 2: ЛЕПЕНЕТО
Това е второто нещо, което изглежда просто. Има няколко неща, които трябва да имате предвид обаче, когато ви предстои залепване на детайли от кожа. Едното е лепилото да се нанася по ръба на кожата. Ако не сте го направили, вашите ръбове ще започнат да се разделят по време на процеса на полиране. Второто е да се има предвид, че лепилото изсъхва доста бързо, така че не залепвайте целия проект, а го съберете малко по малко. Накрая се уверете, че не сте прекалили с количеството, използвано лепило, защото има риск да се получи разминаване в размерите на вашия проект от кожа. Кожар ви предлага различни видове лепила, чистители на лепила и инструменти за тяхното нанасяне: goo.gl/YUoPgQ
СТЪПКА 3: ПРОВЕРЕТЕ КРАИЩАТА Тук е моментът да проверите краищата на своя проект, за да се уверите, че всичко е наред. Ако има някакви несъвършенства, не се притеснявайте, защото това ще бъде изгладено при процеса на полиране на ръбовете. Ако все пак има краища, при които едното парче е по-дълго от другото е необходимо да изрежете издадената част, така че ръбовете да са на едно ниво.
Скосяване на ръб
СТЪПКА 4: СКОСЯВАНЕ НА КРАИЩАТА
Тази стъпка е подготвителна преди шкуренето на ръбове. След като скосите ръбовете, те няма да изглеждат завършени, но с тази стъпка се улеснява заоблянето им с шкурката. Ако пропуснете тази стъпка, краищата на кожата ще започнат да се подгъват, когато започенете да полирате ръбовете.
Инструменти за скосяване на ръбове в онлайн магазина на Кожар: https://kojar.eu/bg/54-skosyavane-na-rbove
5 в 1 ин-т. за кожа, регулируем водач/канал за шев, в момента на промо цена от 21,00 лв./бр.
Премахване на лепилото от ръбовете
СТЪПКА 5: ШКУРЕНЕ При този процес може да използвате няколко различни шкурки. При шкурките значение има тяхната зърнистост. Колкото по-голяма е тя, толкова по-фино е шкуренето. Първоначално се започва с такава с по-малка зърнестост за да се загладят ръбовете след скосяването им и да придобият овална форма. Има две неща, на които трябва да обърнете внимание. Едното е слепените ви парчета кожа да са на едно ниво, да няма стърчащи краища, другото е да премахнете всякакво лепило, което е останало по краищата. В противен случай, когато преминете към боядисването на ръбовете, боята може и да не поеме и да останат небоядисани участъци. След това се преминава към шкурка с по-висока зърнистост, за да премахнете всякакви влакна, които са полепнали по краищата и да постигнете по-гладка повърхност.
Схема как трябва да изглеждат ръбовете след приключване на Стъпка 5
Стъпка 6: БОЯДИСВАНЕ НА РЪБОВЕТЕ Като цяло използваме същия цвят боя, с която сме боядисали и лицевата част на кожата, защото краищата на кожата естествено потъмняват след като са полирани. Нанасянето на боята на ръбовете е малко трудно, защото трябва да боядисате само тях, без да попада боя по вече боядисаните участъци. Вариант за нанасянето й е да отрежете малко квадратно парче от гъба и да и пригодите някаква дръжка за по-голяма прецизност. Може да разгледате тук предложенията ни за бои за ръбове на Fiebing’s: goo.gl/vmscav Специалната колекция бои на Деримак ви предлагат и опцията да завършите цветно вашите ръбове: goo.gl/AGQGfJ
Боите за ръбове на Деримак имат широка палитра от цветове и в момента са на специална промо цена 15,00 лв./бр.
СТЪПКА 7: ПОЛИРАНЕ
Финиш за ръбове на Fiebing's
Това е може би най-пипкавата стъпка от целия процес, която изисква практика и търпение. За полирането са ви необходими инструмент за полиране, финиш за ръбове, малко парче плат/хартия/гъба и търпение Целият процес може да отнеме около 40 минути, затова се настанете удобно и си пуснете любима музика или телевизия. Вземете парче хартия или малка част от гъба и потопете във финиша за ръбове. Вземете инструмента за полиране и поставете края на кожата в него. Използвайте натиск, но не прекалено голям и движете инструмента бързо по дължината на ръба. Трябва да се чува леко триене докато полирате, ако не се чува, оставете малко да изсъхне финиша.
Инструмент за полиране на ръбове
Полирате докато ръбът стане сух. След като изсъхне може да повторите процедурата, като оставите финиша за ръбове да изсъхне за 20-30 секунди. Полирането на ръбове до огледално завършване може да отнеме до 40 мин. Ако установите, че не получавате резултати след първите няколко цикъла на полиране, вашите ръбове може да са твърде сухи. Това означава, че кожата попива много бързо целия финиш, и той не може да стои правилно на повърхността. За да се коригира сухотата нанесете малко количество някакво масло, 100% Neatsfoot Fiebing’s например (goo.gl/3nBKxo ), върху краищата до тяхното леко потъмняване. След това нанесете финиша и продължете. Тук може да разгледате инструмените за полиране на Кожар: https://kojar.eu/bg/25-polirane Финиш за ръбове Fiebing’s: goo.gl/AxVeCa
В заключение може да кажем, че постигането на добре завършени краища на кожените проекти е трудоемка работа Ще се радваме да ни споделите вашата техника и да ни разкажете, ако сте намерили и други начини и стъпки за постигането на перфектните ръбове.