Категории

Георги Колев (Crocus)- сърдитият снежен човек с мартеници и минзухари

Георги Колев (Crocus)- сърдитият снежен човек с мартеници и минзухари
Георги Колев (Crocus)- сърдитият снежен човек с мартеници и минзухари
Георги Колев е сервизен инженер с немски език в немска телекомуникационна компания от 7 години. Както е добре известно подобен тип работа е доста психически натоварваща и през 2015 г. той си намира хоби да твори... каквото и да е. Тогава се ражда неясната все още идея около неговата страничка Crocus. Crocus означава минзухар от латински. Главен негов помощник и вдъхновение, освен жена му, е първородният му син Виктор.
Защо избра точно това име за бранда си? -Мхмм, благодаря Ви за комплимента! Още в самото начало въобще не съм мислил, че Crocus ще се превърне в нещо като бранд, а и сега не съм много убеден в това. Направих го, за да публикувам нещата, които правя и най-вече с главната идея да не ставам досаден, да не отегчавам, и да не напълвам хрониката на фб-приятелите ми с публикациите си, а публикациите да ги концентрирам в нещо като страница с албуми, пък който има желание, да влезне в страничката и да види. Името Crocus се появи постепенно, тъй като още в самото начало по идея на приятелката ми, се занимавах с вълна и прежда (включително и тя) предимно с мартенички, а Crocus си е все пак латинското наименование на пролетното цвете минзухар, пък и мартеничките са предвестник на пролетта.
Логото на Crocus
А логото? Ха, логото ли!? Дано прекият ми ръководител или някой мениджър да не прочете това, но него го измислих веднъж на работа с Paint малко преди Коледа докато инсталирах месечните Microsoft ъпдейти на клиентските сървъри, които поддържам. Не съм влагал нещо по-засукано като идея - просто исках да бъде сърдит снежен човек, който слуша езически фолк блек метъл например – хаха! Преди ползвах само буквите на Crocus, като ги поставях допълнително върху снимката, която публикувам или върху самия артикул, който подарявам с ясната цел хората да знаят, че това е нещо авторско от бранда, както е модерно сега да се казва.
Уоркшопове в Западен парк и край ез. в Дружба
Още в самото начало Георги се насочва към преждата и вълната - започва да прави мартенички, а в последствие открива за себе си, че сполучливо изработва различни пана и скулптури от вълна за свое лично удоволствие или по поръчка. Той разкава, че професията му по принцип е сива затова той се стреми, от може би чист егоизъм, да създаде малко по-цветно усещане за света около себе си. Когато няма домакински ангажименти, търси благосклонността на жена си да го пусне навън, а той на свой ред си взима масичката с материалите и твори често в Западен парк, където провежда с удоволствие импровизирани уъркшопи с дечица от квартала. За тези неща той пари не иска тъй като смята себе си за пълен аматьор и любител на този занаят без каквато и да е нужна занаятчийска квалификация.
Фототрансфер на рок и метъл групи
През лятото на 2017 г. се запалва по обработката на кожа и прави различни бижута, обици, медальони. Изпълнява различни желания на приятели и клиенти. Както музикалните му предпочитания са предимно рок и метъл групи, такива са и медальоните. Изпробва и фототрансферна техника върху кожа като я съчетава също така с пирография и рисуване с акрилни бои.
Интересно, нали?!
Георги Колев не изневерява на кожата като материал и тази година я приложи за пръв път в своите мартеници, които се възприеха с нескрит интерес. Именно мартеничките го срещнаха с екипа ни. Кожените елементи бяха наистина уникални и всеки със свое послание, цвят и красота. Както той ни разказа при първата ни среща, всяка мартеница имаше свой замисъл и история.
Модел „Славянска свастика“, символ на кръговрата, на вечната борба между доброто и злото и на вечната борба между славянския бог Велес и бог Перун
-Вижте, тази година моето виждане относно кожените мартеници, които предлагам, беше „мартеницата като езически обичай“. Тъй като за мен този обичай е свързан предимно с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, което пък за мен е свързано с философските теми относно „живота, смъртта и прераждането“. Така реших да използвам символи, които да издълбая, пирографирам и рисувам върху кожа – символи на прабългарите като розетата или прабългарския календар, символи на траките като трискеле и символи от славянската митология, които са също така свързани с това прераждане на природата.
Модел "Боговник" дамски вариант
Може би едно от най-любимите ми неща, които съм правил досега, е модел „Боговник“. Славянска свастика, символ на четирите първични елемента във вселената – земя, въздух, огън и вода и на онази необяснима сила, която ги поддържа в баланс. Знак за вечното движение, за саморазвитието на определения индивид, за постигането на съвършенство в духовен план.
Модел "Боговник" мъжки вариант
Направих го както в „мъжки“, така и в „дамски“ вариант. Дамският вариант е само с акрилно рисуване върху кожата и малко украсен с пирография, а на мъжкия вариант символът е издълбан с длета и в последствие пирографиран. Направи ми впечатление, че доста дами, които се занимават с танци в различни народни трупи, си поръчват “Боговник”, който много добре си пасва на народна носия. Мъжкият вариант е по-груб . Издълбал съм символа с длета и след това съм го пирографирал и дорисувал с акрилни бои.
Модел „Древнобългарски календар“, според който годината започва от 22 декември ,а цветовете са си моя детска интерпретация за сезоните.
Какво планираш оттук нататък? Въпреки,че чакам второ дете в края на месец май и съм абсолютно наясно, че ще ми е много трудно, възнамерявам да се запиша на курсове по обработка на кожа към занаятчийската камара в София, не само заради определената квалификация, която ще получа, а за да придобия най-вече практически знания и за да се усъвършенствам в хобито си.
Медальон „Прабългарски кон“ с прабългарския календар. Пирография, акрилно рисуване и завършено с плетка от коноп.
А ние от екипа на “Кожар” благодарим на Георги за искрените и откровени отговори. Пожелаваме му много успехи, вдъхновение и усмихнати семейни мигове!