Категории

Димитър Дюлгерски

Димитър Дюлгерски
Димитър Дюлгерски е авторът на изделията от днешния пост, съумял да вплете нотките и знанията от два различни занаята и да създаде едно общо творение. Димитър се занимава с дърворезба , завършил е Техникум Дървообработване, паралелка Резба. Днес дърворезбата, в съчетание с работата с кожа, са неговото хоби. Изненадващ е крайният продукт от първия му досег до работата с кожа лично за нас от Кожар, много умело е развил идеята с калъфа и постигнал удивителен резултат.
Брадвата е с печат на Давид Доминикус. Външно се вижда, че е кована и е с оригиналната си дръжка. Запазена е от миналия век като гаранция за качество и здравина. Брадвата и дръжката са били много захабени и са преминали през много процедури и труд, за да достигнат крайния си вид.

“Острието е наново заточено на водно точило от миналия век и в последствие загладено с няколко вида шкурки. Дръжката е многократно шлайфана до положение да отпаднат старите драскотини и да остане чист фладера на дървото. Слад резбоването я импрегнирах три пъти с Danisch oil с междинно шлайфане и накрая за финиш затворих порите с карнуба восък, който даде и блясъкът.”

Калъфът е ръчно гравиран, използвани са както инструменти за кожа, така и дърворезбарски инструменти - длета и др. , ръбовете също са полирани на ръка, зашит с две игли и запечатан с финиш.
Ето и още няколко творения от Димитър Дюлгерски.